NLB - HÁLÓZATI TERHELÉS ELOSZTÓ

A terhelés elosztó megoldásunk lehetővé teszi egy hálózati szolgáltatás rendelkezésre állásának és kapacitásának transzparens növelését kliens oldalról nézve észrevétlenül. Mindezt ráadásul speciális hardver gyártói kötöttségek nélkül.

Tudjon meg többetForduljon kollégánkhoz

Bevezetés lépései

Terhelés elosztó megoldásunk bevezetése jellemzően a következő lépések révén történik:

  • Műszaki egyeztetés, érintett hálózati, szerver infrastruktúra felmérése
  • Rendszerterv készítése
  • Terhelés elosztó nodeok telepítése, konfigurálása
  • Szerver monitoring mechanizmusok elkészítése, konfigurálása
  • Integráció a meglévő mentési, naplózási és monitoring rendszerhez
  • Funkcionális és DR tesztelési terv elkészítés, a tesztelés végrehajtása
  • Szolgáltatások fokozatos bevonása a terhelés elosztott működési modellbe
  • Megvalósulási dokumentáció, üzemeltetési kézikönyv és DR leírás készítése
  • Oktatás az elkészült környezet üzemeltetési teendőiről

Műszaki információk

A hálózati terhelés elosztó folyamatosan ellenőrzi a terhelés elosztásba bevont szerver nodeok állapotát, a szerver nodeok üzemszerű működése mellett a kliensek felől beérkező kéréseket egyenletesen osztja el. Mindemellett folyamatosan ellenőrzi a szerver nodeok állapotát és egy esetleges node meghibásodás esetén az érintett elemet automatikusan kiemeli a terhelés elosztásból.

Terhelés elosztó megoldásunk aszimmetrikus routing módban működik, így a kliensek felől érkező - jellemzően kisebb hálózati forgalom - áthalad a terhelés elosztó rétegen, azonban a szerverek felől induló válaszcsomagok már elkerülik azt. Ezzel a megoldással igen jelentős teljesítményű hálózati forgalom kezelése valósítható meg; terhelés elosztóként egy általános célú szerver hardvert használva is elérhető 10 Gbps sebességű hálózati sávszélesség kiszolgálhatósága.

Az egyszeres meghibásodási események automatikus kezelése érdekében a terhelés elosztó réteg több nodeos, failover switch HA üzemmódban működik. Egy elem meghibásodása önmagában nem okoz szolgáltatás vesztést, ilyen esetben a tartalék node automatikusan veszi át a terhelés elosztási feladatot.

Az általunk kínált megoldás operációs rendszer környezete teljes mértékben a feladatra szabott, kizárólag a működéshez szükséges komponenseket tartalmazza. A terhelés elosztáshoz szükséges vezérlést és monitoringot egy ütemező keretrendszer biztosítja, mely folyamatosan ellenőrzi a terhelés elosztásba bevont szerver nodeok elérhetőségét és vezérli a terhelés elosztást. A terhelés elosztási algoritmus rendkívül rugalmasan választható, igény esetén a továbbított kapcsolatok száma függhet az adott szerveren futó alkalmazás speciális felülete által visszaadott súlyozott értéktől is. Ezzel - igény esetén - a terhelés elosztott alkalmazás környezet vagy azt üzemeltető szakemberek egészen finom teljesítmény szabályozást valósíthatnak meg.

A hálózati forgalom kezelési kizárólag kernel szinten történik, IPVS technológia felhasználásával. Az IPVS a Linux kernel egy speciális szolgáltatása, ami Layer 4 szintű terhelés elosztást biztosít. A valódi szerverek a külvilág számára egy ún. szolgáltatás IP címen/porton keresztül érhetőek el. Első verziója 15 éve jelent meg, nagyvállalati környezetben több mint egy évtizede építünk IPVS alapú terhelés elosztókat.

Az IPVS technológiát olyan ismert szolgáltatók is felfedezték és aktívan használják mint a Google, Facebook, Linkedin, éppen rendkívüli rugalmassága és kimagasló teljesítménye miatt.

Az általunk kínált megoldás kiforrottsága és testre szabhatósága tekintetében emelkedik ki. Mind a szerverek elérhetőségi tesztelése, súlyozása, mind az alkalmazott terhelés elosztási algoritmus szabadon választható, a helyi sajátosságokhoz teljes mértékben integrálható.


Lajos János

CEO, főmérnök


TECHNIKAI KÉRDÉSE VAN?

Fodor András

Kereskedelmi Vezető


Kérjen ajánlatot!

Kérdése merült fel?

Hálózati szolgáltatások skálázhatóvá tétele, protokoll független, dinamikus terhelés elosztás; hogy alkalmazása a csúcsterheléseket is elviselje.

Forduljon kollégánkhoz
További megoldásaink